Un 74% de les capitals de comarca tindran un Baltasar de veritat per la cavalcada de Reis

  • 32 de les 43 capitals comarcals prescindiran del betum per a la figura del rei negre, 8 més que l’any passat

  • Molts municipis estrenen experiències interculturals innovadores, inspirades en la campanya #BaltasarDeVeritat de Casa Nostra Casa Vostra

Tres de cada quatre capitals de comarca de Catalunya (74,4%) tindran un Baltasar de veritat a la pròxima cavalcada de Reis. En concret, 32 de les 43 capitals tindran un rei negre de debò, 8 més que l’any passat. D’aquestes, 24 han aconseguit prescindir completament del betum i ni tan sols pintaran cap patge.

Un informe de Casa Nostra Casa Nostra, elaborat a partir de les dades aportades pels ajuntaments i per les entitats organitzadores, constata que la campanya #BaltasarDeVeritat ha aconseguit l’objectiu de fomentar cavalcades més inclusives i de reduir la pràctica del blackface, d’origen racista i colonialista.

Vuit capitals que l’any passat van tenir un Baltasar pintat, aquest any el tindran de debò: Reus, Girona, Valls, Cervera, Solsona, Tremp, Móra d’Ebre i Moià.

El pes de la tradició

En els 11 casos en què el rei Baltasar manté la cara pintada, els organitzadors addueixen dificultats per trobar persones negres als seus municipis o bé es remeten al pes de la tradició. Diuen que la cavalcada sempre s’ha fet amb blancs pintats, i que ha de continuar així.

“Nosaltres creiem que, per poc que hi pensin, segur que els organitzadors poden trobar una manera de fer una cavalcada intercultural, participativa i antiracista sense alterar els valors de la festa i la tradició de cada municipi”, diu el portaveu de Casa Nostra Casa Vostra, Xavi Buxeda. Els ajuntaments i les comissions que han fet el pas aquest any estan molt contents d’haver treballat per la interculturalitat i d’haver preparat una cavalcada més representativa de tota la ciutadania.

Bones pràctiques

A Reus, pujaran a la carrossa del rei negre persones del centre d’acollida de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR-CEAR). A Girona, Baltasar complirà els requisits que sempre s’han exigit als reis de la ciutat –vinculació a les entitats, arrelament, dots de comunicació– i, per primer cop, serà negre. A Balaguer, hi haurà patges negres a la carrossa del rei Melcior i blancs, a la de Baltasar, per fomentar el diàleg intercultural. A Banyoles, comptaran amb la participació de la comunitat gambiana. I a les Borges Blanques i a Santa Coloma de Farners, entre altres capitals, han decidit no pintar cap patge, encara que això vulgui dir que alguns patges blancs hauran d’acompanyar el rei Baltasar. Així eviten caure en la pràctica del blackface.

Adhesions a la campanya

Un centenar de municipis s’han adherit a la campanya #BaltasarDeVeritat de Casa Nostra Casa Vostra, i s’han compromès a organitzar cavalcades inclusives. 

RESULTATS PER DEMARCACIONS

DEMARCACIÓ DE LLEIDA

7 de les 12 capitals de Ponent tindran un #BaltasarDeVeritat

7 de les 12 capitals de comarca de la demarcació de Lleida (58,33%) tindran una persona negra com a rei Baltasar a la pròxima cavalcada de Reis.

Com en els últims anys, la capital, Lleida tindrà un Baltasar de veritat, i així seran també tots els seus patges. També hi haurà rei negre de debò a la Seu d’Urgell i a les Borges Blanques, on no es pinta ningú.

Aquest any, s’incorporen a la llista les ciutats de Cervera, Solsona i Tremp. Cervera tindrà un Baltasar de veritat per primera vegada i es compromet a buscar patges negres per a la cavalcada de l’any que ve. Solsona i Tremp havien tingut Baltasars de veritat anys enrere, però l’any passat, no. Aquest cop, arrel de la campanya, han recuperat la bona pràctica.

A Balaguer, hi haurà patges negres a la carrossa del rei Melcior i blancs, a la de Baltasar, per fomentar el diàleg intercultural.

Tàrrega, Pont de Suert, Sort i Vielha no tindran Baltasar de veritat. I, a Mollerussa, s’ha imposat la tradició que facin de reis els membres de la quinta dels 50: el rei negre serà pintat.

DEMARCACIÓ DE TARRAGONA

Un 80% de les capitals de comarca tindran cavalcada amb #BaltasarDeVeritat

8 de les 10 capitals de comarca de la demarcació de Tarragona i Terres de l’Ebre (80%) tindran un Baltasar de veritat a la pròxima cavalcada de Reis.

Les novetats en aquesta llista són Reus, Valls i Móra d’Ebre. Reus ha convidat a la cavalcada persones refugiades del centre d’acollida de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR-CEAR), moltes d’elles rescatades al mar Mediterrani per l’ONG Proactiva Open Arms i traslladades a Barcelona a bord del vaixell Open Arms. Valls s’ha adherit a la campanya #BaltasarDeVeritat de Casa Nostra Casa Vostra i tindrà un rei negre de debò per primera vegada. I Móra d’Ebre recuperarà el rei negre sense maquillatge que ja havia tingut en edicions anteriors.

Tarragona, Tortosa i Amposta ja fa anys que no pinten cap cara per la cavalcada. Falset també té un Baltasar negre. Montblanc ja tenia un Baltasar de debò i, aquest any, a més, hi ha afegit el patge reial que recull les cartes.

El Vendrell i Gandesa són les dues úniques capitals de la demarcació que queden fora de la llista, tot i que, al Vendrell, la cavalcada de les platges, sí que tindrà un Baltasar de debò.

DEMARCACIÓ DE GIRONA

6 de les 8 cavalcades de les capitals tindran un rei negre de debò

La ciutat de Girona ha triat un Baltasar negre per primera vegada a la història. Ho ha fet amb un procés participatiu iniciat l’any passat, que va culminar amb una fase de càstings. L’escollit és un ciutadà negre que compleix els requisits d’estar vinculat a la vida social i cultural de la ciutat.

En el conjunt de la demarcació, 6 de les 8 capitals (75%) s’han sumat a la campanya #BaltasarDeVeritat.

Figueres, la Bisbal, Olot i Santa Coloma de Farners repeteixen la fórmula dels últims anys. A Banyoles, es fa amb la participació de la comunitat gambiana, que hi aporta manifestacions culturals pròpies del seu país d’origen.

A Ripoll, el rei Baltasar durà pintura a la cara i, a Puigcerdà, també, tot i que, a la capital de la Cerdanya, l’Ajuntament s’ha compromès a introduir-hi canvis de cara a la cavalcada del 2020.

DEMARCACIÓ DE BARCELONA

Un 84,62% de les capitals de la demarcació s’adhereixen a la campanya #BaltasarDeVeritat

11 de les 13 capitals de la demarcació de Barcelona s’afegeixen a la campanya #BaltasarDeVeritat i tindran reis autènticament negres.

Les úniques excepcions són Igualada i Berga. Igualada, una de les cavalcades més antigues de Catalunya, declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional, fa valdre el pes de la tradició i es resisteix a introduir-hi canvis. Berga, en canvi, s’ha compromès a reformar la cavalcada de cara al 2020, amb un treball inclusiu en les festes populars que l’Ajuntament i les entitats organitzadores de la cavalcada faran al llarg del 2019 amb Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UCFR).

Barcelona, la capital, va ser una de les pioneres a introduir persones negres a la cavalcada, i tot el seguici del rei Baltasar serà inclusiu. També tenen una tradició consolidada de festes interculturals a Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Mataró, Vic i Sabadell, on no hi ha ningú pintat; a Manresa, on Baltasar i els seus vuit patges són negres, i a Terrassa, Granollers i Sant Feliu de Llobregat, on hi poden haver persones pintades, però no pas el rei.

Moià és la novetat de la demarcació i tindrà un Baltasar de veritat per primera vegada.

CATALUNYA CENTRAL

4 de les 7 capitals tenen Baltasars de veritat i 2 es comprometen a introduir-los el 2020

4 de les 7 capitals de comarca de la regió centre (57,14%) tindran un rei Baltasar sense pintar. Dues d’elles, Moià (Moianès) i Solsona (Solsonès) s’estrenen en aquesta llista.

Dues de les que hi falten, Berga i Puigcerdà, es comprometen a afegir-s’hi el 2020. A Puigcerdà, diuen que no han tingut temps material per fer el canvi aquest any i, a Berga, les entitats organitzadores de la cavalcada treballaran conjuntament amb Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) per fer un treball de fons d’inclusió i interculturalitat a totes les festes de la ciutat, més enllà de la cavalcada.

Igualada, una de les cavalcades més antigues de Catalunya, declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional, fa valdre el pes de la tradició i es resisteix a introduir-hi canvis.

En canvi, Manresa i Vic, les dues grans ciutats de la regió, tindran cavalcades inclusives. A Vic, seguiran la feina feta en els últims anys, i a Manresa, poden garantir que Baltasar i els seus vuit patges seran persones de pell negra.