Refugiats urbans: Quan les reixes esdevenen asfalt

Els squats, edificis ocupats del barri d’Exarchia, a Atenes, es converteixen en centres d’acollida improvisats

Atenes és una ciutat en què ningú es fixa des dels Jocs Olímpics d’any 2004. Una capital d’edificis en ruïnes i asfalt gris, sense línies ni passos de zebra, i una selva d’arbres per podar. Atenes és una ciutat blanca infinita que dóna al mar, d’on rep aquells que, veient el que els espera i tot i venir d’una guerra, pensen a desfer el camí per tornar a casa.

...

Nadia Murad, activista iazidita: "No venim a Europa per distreure'ns. Venim perquè al nostre país ens estaven massacrant"

Activista pels drets humans, explica la persecució que viu la seva minoria religiosa a l'Iraq

La Nadia Murad és activista pels drets humans i supervivent del terror del Daesh. Quan tenia 19 anys, els terroristes van entrar al seu poble, al nord de l'Iraq, i van matar 6 dels seus germans i la seva mare. A ella la van segrestar i la van convertir en esclava sexual.

...

Els refugiats encara més oblidats

Crisis polítiques i humanitàries enquistades en regions diverses de tot el món posen en evidència que cal fer front a la migració i al refugi des d’una perspectiva global

La crisi del refugi ha posat l’atenció mediàtica sobre l’èxode sirià un cop constatat que els Estats europeus han vulnerat els drets humans i la legislació internacional. Però fora d’aquest focus, milions de refugiats pateixen silenciats en conflictes enquistats però que han deixat de donar titulars a Occident.

...

"S'ha de lluitar contra la causa d'origen dels refugiats"

La diputada prokurda Feleknas Uca denuncia les polítiques de la Unió Europea i de Turquia

Feleknas Uca forma part de la minoria iazidita, un grup religiós que viu, majoritàriament, al Kurdistan turc. És diputada del partit prokurd HDP al Parlament de Turquia. Denuncia els perills de Turquia com a país d'acollida per a les persones refugiades, i alerta de les polítiques de la Unió Europea, que estan molt lluny de solucionar els conflictes que provoquen els desplaçaments forçats.

 

...

Les institucions catalanes, claus per garantir una bona acollida de les persones refugiades i migrants

Algunes apunts de tot el que poden fer les administracions locals i nacionals amb les competències que tenen
Perquè Catalunya sigui terra d’acollida, cal que es garanteixin els drets de totes les persones que hi viuen

Camp de refugiats de Vasilika, a Grècia. L’acollida no acaba quan les persones refugiades creuen la frontera

 

...

“Si te paras a pensar, todos somos migrantes. El mundo está hecho así, y intentar pararlo no tiene sentido”

ENTREVISTA Özhan Önder, miembro de la plataforma Hamish (Estambul, Turquía), y Kira Bessa, miembro del colectivo Pipka Lesyos Solidarity (Lesbos, Grecia)

Ceuta: las migraciones invisibles

30.000 personas cruzan diariamente la frontera entre España y Marruecos, pero hay muchas más atrapadas detrás las cuchillas y otras que pierden la vida en el mar

Los últimos días de Idomeni

En la frontera de Grecia con Macedonia, el campo de refugiados más numeroso se consolidaba como pueblo a pesar de los esfuerzos que el gobierno ya hacía para desmantelarlo.

En la escuela de Eko, toda piedra hace pared

La situación de las personas que esperan refugio, explicada a los niños y niñas

Texto
Bel Olid

Fotografía
Guillem Cabra
Fotografía principal: Los niños y niñas pasan las largas esperas jugando y yendo a las clases de la escuela de la Comunidad Eko

Un trago amargo de esperanza [y algunos datos casi objetivos]

Tres ONG vigilan las playas de Mitilene, en Lesbos, para dar atención inmediata a las personas refugiadas que llegan en barca

Texto 
Bel Olid

Fotografía 
Laia Altarriba

Páginas