Deu projectes reben els 211.562 euros de beneficis de Casa nostra, casa vostra

Quatre projectes d'acollida a Catalunya, tres de sensibilització i incidència, i tres més d'acció internacional a Jordània, l'Iraq i el Líban obtenen suport econòmic

Casa nostra, casa vostra finançarà els projectes de deu entitats especialitzades en migració i refugi amb els beneficis obtinguts durant la campanya Volem Acollir, gràcies al donatius particulars, a les entrades per al concert del Palau Sant Jordi i a la venda de merxandatge. 

El 100% dels beneficis de la campanya es destinaran als projectes presentats en la convocatòria de premis, que es va obrir el 18 de maig, i a què es van presentar 38 candidatures. En total, es repartiran els 211.562 euros obtinguts de benefici.

Els projectes presentats en les categories d'Acció Internacional, Acollida i Sensibilització i Incidència han estat avaluats per un equip de dotze persones expertes, que han valorat la viabilitat i el valor transformador del projecte, i la solvència i l’experiència de l’entitat, tal com establien les bases de la convocatòria.

Els projectes finançats són els següents:

 

Internacional

 

NOVACT

30.000 euros

Projecte conjunt amb l'organització Arab Renaissance for Democracy and Development (ARDD)-Legal Aid per fomentar la cultura de pau i la cohesió social entre la població refugiada siriana i la comunitat d'acollida de la localitat de Mafraq, a Jordània. La proposta es basa a ampliar les capacitats i els recursos sobretot de la població jove. 

 

Associació Catalunya-Líban

30.000 euros

Projecte conjunt amb l'organització local Socors Popular Libanès per garantir l’accés als serveis de salut del màxim nombre de població vulnerable, mitjançant campanyes de sensibilització i prevenció dirigides tant a la població en general com als col·lectius més desfavorits, especialment dones, infants i persones que pateixen malalties cròniques. 

 

Associació Catalana per la Pau

30.000 euros

Projecte conjunt amb l'organització local Iraqi Al-Amal Association per donar resposta a la situació d’emergència que es viu a l’Iraq arrel del conflicte amb Estat Islàmic (ISIS), que ha generat milers de desplaçats interns. En concret, el projecte se centra en un camp de la regió d'Erbil, al Kurdistan iraquià. Vol repartir kits higiènics, reduint així el risc de malalties infeccioses, a 1.500 dones i nens, i establir unitats mòbils d'assistència mèdica. 

 

Sensibilització i incidència

 

Irídia

19.940 euros

Projecte de recerca sobre la frontera sud espanyola, que vol documentar la vulneració dels drets humans en les persones que accedeixen a territori espanyol. Inclou sensibilització a la ciutadania de Barcelona i incidència política per canviar les polítiques migratòries i restablir la legalitat. 

 

Creart

18.319,55 euros

Projecte dirigit a la comunitat educativa del districte de Ciutat Vella de Barcelona per donar a conèixer a través de l'art la realitat de les persones refugiades i demandants d'asil, capacitant el professorat. Amb l'art i la creativitat, s'explica a l'alumnat la situació que viuen les persones que cerquen refugi. 

 

Entrepobles

20.000 euros

Projecte del Tribunal Permanent dels Pobles, per crear mecanismes d'accés a la justícia davant de la violació dels drets humans de les persones migrants, i identificar la candena de coresponsabilitats en la ruta migratòria, amb l'objectiu d'acabar-les jutjant.

 

Acollida

 

Exil

20.000 euros

Programa d'atenció terapèutica integral per a les persones refugiades i migrants de l'àrea metropolitana de Barcelona, que han estat víctimes de tortura, violència o traumes. L'entitat ofereix ajuda psicològica i psiquiàtrica, acompanyament individualitzat i un espai grupal d'acollida. 

 

Associació Benestar i Desenvolupament

17.250 euros

Projecte de creació d'una xarxa de suport a persones migrants i refugiades a L'Hospitalet de Llobregat orientada a la millora de la cohesió social. L'objectiu és cobrir les necessitats urgents i bàsiques i reduir l'impacte de la pobresa, treballar les oportunitats d'inserció laboral, i enfortir els vincles amb la comunitat d'acollida.

 

Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat 

20.000 euros

Servei d'atenció, assessorament i acompanyament jurídic per a les persones refugiades que s'han quedat fora del programa estatal d'acollida. El projecte també inclou accions de sensibilització per reforçar el dret d'asil. 

 

Fundació Ficat

6.052,45 euros

Projecte Palmyra, que ofereix habitatge d'acollida amb suport professional i seguiment social en un entorn urbà per a les persones refugiades.