Mig milió de persones fan a Barcelona la manifestació més gran dels món pels drets de les persones refugiades i migrants

La campanya agraeix a la ciutadania i a les organitzacions socials la participació massiva a la Manifestació Volem Acollir de dissabte passat

La campanya unitària per l’acollida Casa nostra, casa vostra agraeix a la ciutadania i a les organitzacions socials la participació massiva a la Manifestació Volem Acollir, que dissabte passat va reunir mig milió de persones a Barcelona. La mobilització va ser la més multitudinària que s’ha fet al món pels drets de les persones refugiades i migrants, va demostrar el compromís majoritari de la societat catalana amb la defensa dels drets humans i s’ha convertit en un referent per a altres països, a través de l’enorme impacte que ha tingut en mitjans internacionals.

La capçalera de la manifestació va arribar al final del recorregut, i encara aleshores milers de persones esperaven per sortir del punt de partida, la plaça Urquinaona. El recorregut es va omplir completament més de dos cops, amb famílies senceres, entitats i col·lectius, i una ciutadania nombrosa i exemplar. 500.000 persones van demostrar al món la potència que té a Catalunya la reivindicació pels drets de les persones refugiades i migrants i per una nova política de fronteres a la Unió Europea. 

A l'acte final de la manifestació, presentat per Mònica Terribas, hi van participar Meera Zaroor, refugiada siriana de 18 anys, i Dara Ljubojevic, refugiada bosniana que va arribar a Catalunya durant la guerra dels Balcans. En representació dels grups territorials de Casa nostra, casa vostra, també van explicar les seves experiències Dolors Serra, de Girona Acull, i Judit Corral, del Berguedà. Va tancar l'acte el coordinador de la campanya, Ruben Wagensberg, que exigir respostes polítiques a la manifestació al carrer. 

Demandes a la Generalitat

Com s’havia compromès a fer, una representació de la campanya Casa nostra, casa vostra es va reunir després de la manifestació amb el president de la Generalitat i amb diversos consellers, i els va traslladar la necessitat de revisar de forma global la política de migració i refugi a Catalunya. També va proposar un front comú de ciutadania, organitzacions socials i institucions catalanes per exigir al govern espanyol i a la Comissió Europea el compliment dels compromisos d’acollida.

Renovació del Pacte Nacional per a la Immigració

Dimarts, el Consell de Govern va acordar “impulsar la renovació del Pacte Nacional per a la Immigració de la mà de les entitats més representatives, els agents econòmics i socials, els partits amb representació parlamentària i les administracions locals”.

Casa nostra, casa vostra celebra el compromís, s’ofereix a participar en els treballs de redacció del Pacte Nacional, i demana al Govern que compti amb una representació àmplia, plural i diversa de les organitzacions socials que operen a Catalunya. El Pacte Nacional només tindrà força i vigor si incorpora les sensibilitats de les entitats, les plataformes i els col·lectius socials, i si és capaç de detallar polítiques concretes i mesures efectives.

Front comú perquè l’Estat compleixi els compromisos d’acollida

Casa nostra, casa vostra accepta la invitació del Govern “a fer front comú davant de l’Estat perquè compleixi amb els seus compromisos de reubicació i reassentament”, que inclouen un contingent mínim “de 4.500 persones” a Catalunya i més de 17.000 al conjunt de l’Estat.

271 persones en situació de vulnerabilitat

Finalment, el Consell de Govern va acordar “exigir” al govern espanyol que “realitzi  les accions oportunes per fer arribar a Catalunya” 271 persones en situació de vulnerabilitat, degudament documentades, “en el termini de dos mesos”.

Casa nostra, casa vostra es mantindrà vigilant perquè el compromís es compleixi en el termini acordat i demana a la Generalitat que concreti “el mecanisme estable” que anuncia “per als nous casos que es vagin detectant de persones vulnerables, amb dret al refugi i amb vincles amb la societat catalana”.

 

Foto

Violeta Palazón